2009. szeptember 9., szerda

A fogazat és rendellenességei

Ahhoz, hogy felismerjük a hibákat, ismernünk kell a kutya egészséges fogazatát.
Úgy kell elképzelni, mintha szemben állva a kutyával, annak kinyitott szájába tekintenénk.
Az ábrán jól látható, hogy a maradandó fogak létszáma kutyánál összesen 42. 
A fogak számozása a következőképpen történik: metszőfogaknál a középsíktól oldalt haladva, azaz mindkét oldalon van fogófog (I1), középmetszőfog (I2) és
szegletmetszőfog (I3), a többi fognál, pedig elölről hátrafelé (pl. P1-P4). 
A fogváltást, a fogazat teljességét a tenyésztőnek ellenőriznie kell, ehhez nyújthatnak segítséget mind a tejfogak, mind a maradandó fogak számáról írtak.
A tejfogak száma 28 és a fogképlet:
Felső 3p 1c 3i 3i 1c 3p
Alsó 3p 1c 3i 3i 1c 3p
Tulajdonképpen a teljes és az egészséges fogsor lenne az ideális minden kutya részére, de ennek gyakran több akadálya van. Vannak genetikai okai, ezek közé sorolhatok az egyes fajtákra jellemző (pl. fejformából adódó) jellegzetességek is, de van olyan is, amely az állat nem megfelelő táplálása következtében alakul ki. A tenyésztőnek nagy a felelőssége abban, hogy kiszűrje azokat a vérvonalakat, amelyekben a hibás fogazatú egyedek megjelentek, de abban is lehet felelőssége, hogy a tőle vásárolt kölyökkutyák etetése az új tulajdonosnál is megfelelő módon folytatódjon. A Klubunkhoz tartozó fajták többsége un. társasági kutya, tehát könnyen válhatnak "túldédelgetett" kedvencé ("párizsi-csokoládé-keksz" függővé válás) és így elfelejtetik velük azt, hogy a kutya tulajdonképpen ragadozó, tehát a fogazata tépésre-marcangolásra-rágásra alkalmas. Tehát a kevés rágás nyomán kialakulhat fogkövesség, ínygyulladás, fogszuvasodás, foglazulás stb. és az előbbiek következtében emésztési zavarok. További gond lehet, ha nem megfelelő az ásványi anyag ellátás, ennek következménye lehet a fogzománc bevonatának a hiánya is.


Milyen hibák lehetnek a fogazatban?  
Szám fölötti fog kialakulhat fölös számban képződő fogcsírából, gyakrabban azonban a visszamaradt tejfogak okozzák. Leggyakoribb a tejfogaknál a felső szemfog (1c) visszamaradása, a végleges fog mögött, ritkábban az alsó tejszemfognál is, itt a végleges fogtól kifelé található a szám fölötti.
  Kis testű fajtákon gyakoribb a valódi szám fölötti fogak megléte, a metszőfogak, szemfogak és az elő zápfogak között és ezeknek a helyeződése is többnyire rendellenes. Ugyan a számfeletti fogak az állatot közvetlenül a rágásban nem zavarják, de előbb vagy utóbb a foglepedék, majd a fogkő és következményei kialakulnak. A valódi fölös számú fogakat (az ilyen egyed jelenléte a tenyésztésben nem kívánatos, mert örökítheti ezt a tulajdonságot) nem mindig, a visszamaradt tejfogakat mindenképpen el kell távolíttatni a kutya egészsége érdekében.
Hiányos fogazat lehet valódi, amikor a fogcsíra sem alakult ki, a leggyakoribb az elő zápfogaknál (elsősorban P1-nél), de van fogvisszamaradás, amikor a fogcsíra megvan, de a végleges fog nem nő ki, ilyenkor a tejfog is megmarad. Ha a fogcsíra nem alakult ki (röntgenfelvétellel megállapítható), akkor az ilyen kutya jelenléte a tenyésztésben nem kívánatos, mert örökítheti ezt a rendellenességet. Fogvisszamaradás esetén az állatorvos, a nyálkahártyát áttörni nem tudó, de azon át tapintható fog felett a nyálkahártya átmetszésével lehetővé teszi a maradandó fog szabaddá válását.
A fogak helyeződési rendellenességei különfélék lehetnek, például a megfelelő helyen lévő fog különféle irányban, előre, hátra, oldalra vagy tengelye körül elfordul, de lehetnek kisebb-nagyobb távolságok a fogak között, de lehet ennek éppen ellenkezője, amikor nagyon szorosan vannak egymás mellett. Most már vannak olyan állatorvos specialisták, akik ezeket a helyeződési rendellenességeket fogszabályozással tudják javítani. Hangsúlyozni kell, hogy ez a javítás az adott egyed életének a javítását szolgálja, nem mindig könnyű feladat, a feltett fogszabályozó esetenként leesik, valamint ez az egyed nem kívánatos a tenyésztésben. Tulajdonképpen vitaindítónak is szántam ezt a témakört, folytatása lesz, de várom a kérdéseket, hozzászólásokat!
 
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése