2009. szeptember 9., szerda

A KUTYA ETETÉSE

A kutyák táplálékigénye nemcsak egyedenként, de fajtánként és életkoronként is változik. Másképp kell etetni egy kölyökkutyát, másként egy fejlődésben lévőt, egy felnőttet és megint csak másképp egy idős kutyát. Ami azonban mindegyikük esetében ugyanúgy lényeges az az, hogy változatos táplálkozásról gondoskodjunk számukra. Így érjük el azt, hogy kutyánk egészséges legyen. A kutya nem kizárólag húsevő, szüksége van más táplálékra is. A hús, ami a fő fehérje forrás, kutyánk étrendjének csupán a felét tegye ki. A helyes étrend fontos, hogy tartalmazza az összes számukra szükséges vitamint. Visszatérve a húsra, azért van nagy szüksége rá egy kutyának, mert a benne lévő zsírsavak segítik az anyagcserét, továbbá felelősek a bőr és a szőrzet egészséges állapotáért.
A vitaminok
Egy megfelelően összeállított étrend kell, hogy tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagot. A vitaminpótláskor kérjük ki az állatorvos véleményét, mert a vitamin túladagolása ugyanolyan káros lehet, mint a vitamin hiánya. A kölyökkutyának, a gyors növekedés időszakában, és a szoptatós kutyának feltétlenül szükséges gyakran adnunk kalciumot. A vitaminhiányt vitamintablettákkal szüntethetjük meg, melyeket könnyedén elrejthetünk egy ízletes jutalomfalatban.
 
Az etetés gyakorisága  

Egy felnőtt kutya általában egyszer (kétszer)eszik egy nap. A kölyökkutyák és idős kutyák etetését súlyának és korának megfelelően kell alakítani.Ha kutyusunk nem akar enni, állatorvoshoz kell vinni. Ha túl sokat eszik és a másik végletbe esik, akkor csökkentsük a kalóriabevitelt és mozgassuk többet. 

A válogatós kutya

A  lehető leghamarabb le kell szoktatnunk erről a tulajdonságáról, már csak azért is, mert egyrészt ki fog enni a vagyonunkból, ha csak húst hajlandó enni, másrészt egyoldalúvá válik a táplálkozása, és ez betegséghez vezethet a későbbiekben. A leszoktatás akár egy hét kemény munkába is kerülhet, de legyünk kitartóak, az ő érdekében. Ha nem kell neki az étel, vegyük el előle. A következő étkezésnél újra tegyünk elé ennivalót. Valószínű, pár napig csak fintorogni fog, de aztán úgyis győz az éhség, és akármit meg fog enni, amit csak a táljába teszünk.  

Emberi fogyasztrásra alkalmas csokoládét,SOHA!


Hagymát főzve sem !
S ahogy már mondtuk, ha a kutya legalább 24 órán át semmit nem kíván enni, akkor forduljunk állatorvoshoz, hamarabb nem szükséges.

 


1 megjegyzés:

  1. Nekem egy 14 hetes bullom van. A kérdésem hogy elegendő csak a jóminősegu táp is. A baj hogy ha szaftosat adok neki ebédre akkor rettentően pukizik ( a normalisnal sokkal sokkal durvabban) és szegény elviselhetetlen, biztos neki is rossz mert felvújódik. Párolt rizzsel+zöldség kiváltható e a bolti szaftos kaja?

    VálaszTörlés