2009. augusztus 30., vasárnap

Útmutató újdonsült kutya gazdiknak


Védőoltások:
A kölyökkutyák oltásait kb. 6-8 hetes korban tanácsos elkezdeni. Az elválasztás után legalább 10 napot kell várni, mert az anyaméhen belül felvett illetve az anyatejjel kiszopott ellenanyagok még a kölykök vérében keringenek, és az oltóanyag által kiváltandó hatást károsan befolyásolják. Az anyai ellenanyagok szintje az elválasztást követő napokban radikálisan csökken, és a kis állat fokozottan fogékonnyá válik a betegségekkel szemben, ezért az utcára ebben az időszakban szigorúan tilos levinni a kölyök állatot. Az utcai sétáltatást tanácsos az első négy védőoltás után elkezdeni a kutyák javasolt védőoltásait a következő táblázat foglalja össze:
Életkor Védőoltás
8 hetes parvo
11 hetes kombinált
12 hetes parvo
14 hetes kombinált
16 hetes corona
18 hetes corona
20 hetes veszettség
8 honapos parvo + kombinált
1éves kombinált
évente kombinát + veszettség

Féreghajtás:
Sokan nem tudják, hogy a kölykök már az anyaméhben fertőződhetnek, és bennük az orsóférgek már 5-6 hetes korban komoly fertőzést okozhatnak. Az ilyen kiskutyák pocakja etetés előtt is nagy, hordószerű. Gyakran hánynak és a hányadékban vékony, cérnametéltre emlékeztető, kb. 2-3 cm hosszúságú fehér orsóférgeket találunk. Súlyos esetben a nagy mértékben elszaporodó férgekből méreganyagok szívódnak fel a kis állat szervezetébe, mely akár végzetes is lehet.
Ennek megelőzése érdekében tanácsos a féreghajtást 4-7 hetes korban - az oltások előtt - elkezdeni és 2 hetes időközökkel legalább 3 hónapos korig ismételni.
Így időközben, a petékből kikelt férgeket is elpusztíthatjuk, és az oltások hatékonysága is nagyobb lesz. A későbbiekben a féreghajtást, 3-6 havonta érdemes megismételni.
Bolhátlanítás:
A kölykök külső élősködői közül leggyakrabban a bolhák okoznak kellemetlenséget. A hívatlan vendégek a szőnyegben vagy a padlórepedésekben meghúzódva hónapokig "étlen-szomjan" éldegélnek, és alkalmas pillanatban ugranak fel az állatokra egy kis "falatozásra". Téves azt képzelni, hogy nincs bolha, ha az állaton nem találunk egy fia bolhát sem. Egyes kutyák allergiássá válhatnak a bolhák nyálára, amely bőrgyulladást okozhat.
A bolhák ellen - a kutyakölykökre is alkalmazható - a bolhanyakörv, spray, tabletta és por nyújthat védelmet. Ezek alkalmazásáról mindig kérjük ki az állatorvos véleményét. Tavasszal érdemes a kullancs elleni védekezésre is gondolni. Állatpatikákban kapható olyan nyakörv, mely hatékonyan védi kedvencünket mind a bolhától, mind pedig a kullancstól. Érdemes tudni, hogy a kullancs a kutyára nézve halálos kimenetelű betegséget is terjeszthet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése