2009. augusztus 29., szombat

Szakirodalom

Tudnivalók a fajtámról

A francia buldog egy igen közismert kutyafajta. A dogoktól származik, melynek degenerálása már szaporodási rendellenességek sorozatában jelentkezik. Környezeti hatásokkal szemben igen érzékeny, de ragaszkodó természetű, jól őrző hajlamú. Kizárólag kedvtelésből tartják.

Története

A 19. század vége előtt nem sokkal csipkeverők települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték törpe buldogjaikat is. Míg a fajta a szigeten hanyatlásnak indult, a család francia ága felvirágzott, és Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket, és olyan molosszus típust alkottak meg, amely temperamentumában és küllemében világosan elkülönült a buldogoktól. A hivatalos elismerésig azonban még hosszú volt az út, mert a denevérfülű, alacsony testű, előreugró állkapcsú kutyák tenyésztésével Párizs egyszerű emberei foglalkoztak: kézművesek, utcai árusok és szolgálók. A „bouledogue francais” csak akkor vált szalonképessé, amikor VII. Edward angol király is vett egy ilyen kutyát.



Leírás

A francia buldog intelligens, kedves, gyengéd és hízelkedő. Igénytelen, és mindig kész megosztani gazdájával annak örömét-bánatát. Szelíd, barátságos, és nagyon szereti a gyerekeket. Szeret sétálni, de nem kimondottan szaladgálós kedvű. Mindezek ellenére igen játékos. Keveset ugat. Testarányai miatt sajnos a problémás fajták közé tartozik, nagy feje, keskeny medencéje miatt a természetes születések ritkák, sok kutya nehézlégzésben, horkolásban szenved, és érzékeny a melegre. A bully jól tartható városban, különösen alkalmas idősebb emberek társának. A szemét és az orr-redőit tisztán kell tartani, szőrét könnyű ápolni.

A bulldog apró unokatestvére, csak jóval kisebb, zömök, izmos kutya. Feje jellegzetes bulldogfej: erős és széles. Arcorri része rövid, szeme sötétbarna, orrtükre fekete. Füle feláll. Nyaka rövid, izmos, lebernyeg nélküli. Háta erőteljes, mellkasa széles és mély, hasa felhúzott. Végtagjai rövidek, izmosak, jó csontozatúak. Farka rövid, a vége felé elvékonyodik, lelóg. Szőrzete rövid, fényes. Színe fehér vagy fehér alapon foltos, ill. csíkos. Eredete: A franciák legtipikusabb "legfranciább" kutyája. Származása vitatott. Sokáig nem ismerték el mint önálló fajtát - az angol bulldog kisebb változatának tartották. Csupán 1898-ban lajstromozták. Eredeti neve: Bouledogue Français. Tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, ugyanakkor apró termete ellenére meglehetősen harcias. Éber, eleven, játékos, értelmes.

Alkalmazása: Népszerű, kedvtelésből tartott eb, habár tenyésztői szerint komolyabb feladatokra is alkalmas, egyebek között jó jelző- és védőkutya.

Profil: kedvenc.

Marmagasság: 33-40 cm.

Testtömeg: 7-14 kg.

Táplálékigény: 760 g/nap.

Alomszám: 3-5 kölyök.

Várható élettartam: 10-13 év.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése