2009. augusztus 30., vasárnap

Mire gondol a kutyusunk?

Miért ásít a kutyánk, ha nem is álmos?
Sokan azt hiszik, hogy a kutya az ásítással azt jelzi, hogy fáradt, pedig ez nem mindig így van. A kutya sokszor ásít, ha nem érzi jól magát, aggódik vagy kényelmetlen a helyzete. Lehet, hogy maga se tudja, mi lenne a legjobb, menjen vagy maradjon, vagy éppen a gazditól vár tanácsot. Gyakran akkor is ásít, ha nagyon figyelik, és nevén szólítják, mert zavarba jön. Az emberek általában félreértik ezt, és azt hiszik, hogy álmos, ezért nem veszik figyelembe ezt a fontos közlést.

 
Mit jelez a kutyánk, mikor a hátára fekszik?

Ez a megadás jele a kutyáknál. Tudják, hogy helyük a rangsor végén van. Amikor a hátukra fekszenek, bocsánatot kérnek. Ebben a testtartásban hasuk teljesen szabad, könnyen megüthetnénk. Így jelzi, hogy a magasabb rangú falkatagok bármit tehetnek vele. A kutya ilyenkor cseppet sem fél, inkább jól érzi magát, s ez a stratégia gyakran húzza ki a bajból.
  

Miért kergeti a kutya a farkát?
Ha semmi nincs körülötte, amit kergetni lehetne, a kutya elkezdi kergetni az egyetlen mozgó valamit-, a saját farkát. Ez szokásává válhat, rá se hederít semmire, csak pörög körbe-körbe. Néha elkapja, és véresre harapja, de a fő a kergetősdi, akkor sem szokik le róla, ha szidjuk miatta. Ha elevenebb a környezete, ha többet játszhat, derűsebb az élete és nem szorul kényszeres mozgásokra.

Farkcsóválás
A farkcsóválás izgalmat fejez ki.  Nem mindig azt jelenti, hogy az állat barátságos. Fontos, hogy figyeljünk a testbeszéd egyéb jeleire, mielőtt közel megyünk egy farkát csóváló kutyához.

Testbeszéd
A kutya nagyon sokat közöl érzéseiből testbeszédével:
- Fülét hegyezi: érdeklődik és/vagy magabiztos.
- Fülét hátracsapta: fél vagy engedékeny.
- Szeme tágra nyílt: fél.
- Szája nyitva, liheg: fél.
- Farkát behúzza: fél vagy alázatos.
- Farkát égnek tartja: bizakodó és magabiztos.
- Farkát csóválja: izgatott.
 
Gyere játszani!

A játékra hívó mozdulat a világ minden kutyájánál azonos. Nem ez az egyetlen olyan általános jelzés, amit minden kutya, éljen és nevelkedjen bárhol, tanulás nélkül is felismer. 





Miért lihegnek a kutyák?
A kutya nem képes pórusain át izzadni (kivéve némiképp a lábánál).Ehelyett úgy hűti le magát, hogy hosszan kilógó nyelvével liheg. Hűti az is, ahogy nyelvének felületi vérerei kitágulnak, amitől nemcsak szép rózsaszínű lesz a nyelve, de több nedvességet is párologtat el.
A kutyáknak sokféle stratégiájuk van az esetleges összeütközés megelőzésére:
- Ásítozás
- A tekintet elfordítása
- Szájuk szélének nyalogatása
- Fejük elfordítása
- Padlószimatolgatás
- Felhívás játékra
- Leülés
- Nagyon lassú odébballagás.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése